7. Urbanism pentru un oraș bine gândit și frumos

7.1. Urbanism rațional, în care primează interesul public

Politicile de Urbanism al Sectorului 6 s-au îmbunătățit mult în ultimii ani. Dar nu suficient! Am aprobat mult mai puține Planuri de Urbanism de Detaliu (PUD) și nu am lăsat dezvoltatorii imobiliari să prioritizeze profitul în fața interesului public. Da, sunt pentru dezvoltare, dar pentru dezvoltare responsabilă. De aceea, pentru a primi votul Consilului Local, dezvoltatorii au integrat în proiectele lor și facilități de educație (creșe, grădinițe, școli) și de petrecere a timpului liber, parculețe etc.

Unul dintre lucrurile bune pe care le-am făcut a fost să dăm o hotărâre de Consiliu Local care a limitat perioada de valabilitate a PUD-urilor la doi, respectiv trei ani, în funcție de valoare investiției, pentru a  nu mai antama modalitatea de dezvolatare a unor zone pe zeci de ani de acum înainte.


7.2. PUZ Microzona 17 – un PUZ de reparație, blocat de către Primarul General

Microzona 17 se află între Prelungirea Ghencea la sud, prelungirea Timișoara la Nord, Șoseaua de Centură la vest și Str. Valea Oltului la est. Dincolo de Cartierul Latin începe un haos urbanistic, declanșat înainte de a veni eu primar. Pentru a opri supra-aglomerarea zonei, ghetoizarea specifică comunelor din jurul Bucureștiului, am demarat un PUZ de reparație, prin care scădem coeficientul de construire, stabilim largi zone verzi, zone dedicate infrastructurii de educație, sportive și prin care impunem zone mixte, nu doar locuire, ci și zone de birouri care să aducă locuri de muncă aproape de casă.

Acest PUZ, discutat cu lumea universitară, cu oamenii din zonă și cu societatea civilă, a fost aclamat ca un model de bune practici. Din păcate a fost blocat de către Primarul General fără niciun fel de argument, printr-un abuz, refuzând să emită avizul de oportunitate care ne-ar permitem să mergem mai departe și să obținem restul avizelor.


7.3. Regulament de publicitare stradală

Când mergem într-un oraș mai civilizat din vest, ne plimbăm pe străzi și ne place. Nu știm exact ce. Poate faptul că e un echilibru în toate, clădirile sunt curate, vitrinele nu sunt atât de țipătoare. Cum e la noi. În București, firmele luminoase parcă strigă după atenție, peste tot sunt vitrine încărcate, care mai de care mai colorate, cu texte cât mai mari, informații cât mai multe. E sufocant, obositor, agasant.

Pentru prima dată în Capitală, va fi făcută ordine în publicitatea stradală! Sectorul 6 dă startul unui set de bune practici, care stabilește reguli stricte pentru comercianții care vor să-și facă reclamă. La propunerea mea, Consiliul Local al Sectorului 6 a votat, la finalul lunii martie 2023, „Ghidul pentru publicitate, reclamă și afișaj”, un document ce vine cu reguli stricte privind felul în care arată vitrinele, copertinele, panourile publicitare și panourile luminoase.

Încă de anul trecut, comercianții care vin să-și reînnoiască autorizațiile trebuie să respecte condițiile tehnice din ghid. Rând pe rând, toate firmele vor arăta decent, elegant, unitar.


7.4. Chioșcuri noi și moderne pe străzile Sectorului 6

Vechile chioșcuri de flori și de ziare de pe străzile Sectorului 6, unele mai mari, altele mai mici, degradate, neglijente, au început să fie înlocuite cu unele noi, moderne, elegante. Se potrivesc foarte bine cu amenajările peisagistice pe care le realizăm. În primă fază, în primăvara lui 2024, se amplasează chioșcurile de flori – 54 la număr. Urmează cele de ziare.

Sunt mai înguste și nu ocupă așa mult trotuarul, dar sunt spațioase, au aer condiționat, spoturi luminoase, spațiu de depozitare, unele chiar și toalete. Sunt rezultatul unui concurs de soluții realizat de către Ordinul Arhitecților din România, la solicitarea Primăriei Sectorului 6. Costurile de execuție vor fi recuperate de la comercianții de flori și de ziare, pe perioada a circa 10 ani.


7.5. Spații comerciale moderne pe Bd. Timișoara 75

Actualele spații comerciale de pe Bd. Timișoara 75, mai mult sau mai puțin improvizate, vor fi înlocuite cu patru module de clădire moderne, care se vor integra perfect în amenajările peisagistice realizate în zonă.