2.4.1. Banca de alimente și cantina socială
Prima bancă de alimente din România, ridicată de o autoritate publică, este în Sectorul 6 (pe Calea Giulești Nr. 236). Construcția este aproape gata, urmează echiparea și angajarea de personal.
Alături am construit o cantină socială. Este un proiect 2 în 1, menit să reducă risipa alimentară, să optimizeze costurile și să asigure hrana pentru persoanele defavorizate de la noi din sector. Beneficiarii acestui proiect social vor fi: 18.000 de persoane vârstnice, cu pensii mici, și 1.000 de familii monoparentale sau cu mulți copii, ori șomeri.
2.4.2. Locuințe sociale pentru tineri și familii defavorizate
Cele patru blocuri cu 246 de locuințe sociale de pe Strada Alexandru Ivasiuc sunt gata. Așteptăm doar avizul PMB pentru a le putea branșa la utilități.
CE URMEAZĂ
Imediat ce PMB ne va debloca documentația de urbanism, vom demara construcția unui bloc nZEB, pe Strada Constantin Marinescu nr. 6, pentru tinerii care părăsesc sistemul social. Sunt prevăzute 32 de garsoniere. Fondurile provin din PNRR.
De asemenea, am identificat pe raza Sectorului 6 comunități de oameni uitați de toate administrațiile anterioare. Oameni care trăiau în condiții nedemne de o capitală europeană. Astfel, am inițial discuții la nivelul Primăriei Generale pentru a adopta un regulament unitar la nivelul Bucureștiului, care să ne permită să intervenim și să îi ajutăm pe cei mai puțin norocoși decât noi. În urma unor consultări repetate cu experții în domeniu și cu societatea civilă, am stabilit forma finală a regulamentului care a fost adoptat în primăvara anului 2024. Urmează ca Primăria Generală să ne dea aprobare pentru proiectul de modernizare a locuințelor din această comunitate și a măsurilor de integrare socială a acestor oameni.
2.4.3. Îmbătrânire activă – mai multă grijă față de persoanele vârstnice
Ne respectăm și avem grijă de vârstnicii din Sectorul 6. Cei singuri, care au nevoie de ajutor, sunt îngrijiți în cele mai bune Centre pentru Persoane Vârstnice din București, unde condițiile sunt excelente.
Ceilalți sunt încurajați să socializeze, să facă sport, să petreacă timp împreună.
Aproape 500 de seniori sunt înscriși la cele 3 cluburi care funcționează în Sectorul 6, în următoarele locații:
- 1 Mai nr. 15;
- Timișoara nr. 73
- Calea Crângași nr. 42-47.
Un al patrulea club se deschide în primăvara lui 2024 pe Șos. Virtuții nr. 3.
La aceste cluburi, seniorii au o gamă variată de activități creative, educative: fac teatru, cântă la cor, participă la ateliere, merg în excursii împreună, își serbează zile de naștere. Într-un cuvânt, leagă prietenii, nu stau singuri și petrec timp de calitate.
Le-am oferit oportunitatea să facă și cursuri de digitalizare, pentru se descurca singuri pe calculator, dar și cursuri de yoga. De asemenea, implicăm seniorii în toate evenimentele pe care le organizăm: fac flash-mob-uri, confecționează decorațiuni, cântă pe scenă și se simt utili, apreciați, iubiți.
Sunt adeptul sportului, știu că este extrem de important pentru persoanele vârstnice, care tind să fie destul de sedentare, nu prea merg la sală… Din acest motiv, am inițiat programul „Mișcare pentru sănătate”, în cadrul căruia seniorii fac exerciții fizice adaptate nevoilor lor. Sesiunile de sport se țin în trei mari parcuri din sector (de primăvara până toamna) și la Conacul Golescu-Grant (iarna).