2.3. Servicii de sănătate aproape de casă

2.3.1. SPITALUL SECTORULUI 6 prinde contur

Primul spital generalist din București, construit de o autoritate publică în ultimii 45 de ani, este un proiect mare, important, la care țin foarte mult!

CE AM FĂCUT

Eu nu vă prezint machete de carton cum au făcut alții, eu vă prezint lucruri concrete, dintre care, cea mai importantă este finanțarea! Da, avem finanțarea asigurată!

  • Am făcut rost de teren, am eliberat terenul de sarcini (am mutat rețele de înaltă tensiune și de gaze);
  • Am realizat deja studiul de fezabilitate, acesta fiind deja votat de către Consiliul Local;
  • Am emis Certificatul de Urbanism;
  • Am obținut acordul Consiliului General să construim și să operăm acest spital;

AM OBȚINUT O FINANȚARE de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de  72.919.546 mil euro și, foarte important, am obținut deja fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană prin instrumentul Invest EU, în valoare de 1.846.000 euro. Acest fapt arată că proiectul Spitalului din Sectorul 6 este unul foarte serios și pentru banii obținuți de la BDCE va garanta direct Comisia Europeană, NU STATUL ROMÂN!

Detalii teren:

  • 30.413 mp – suprafața totală a terenului
  • 15.398 mp – suprafața spital
  • 1.680 mp – unitatea de urgență

CE URMEAZĂ

Acest spital multidisciplinar se va realiza alături de o echipă de experți internaționali.

Finanțarea va fi asigurată de la o instituţie financiară internaţională – Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE), garantată de Comisia Europeană.

Caracteristici medicale

  • 307 paturi (257 spitalizare continuă + 50 spitalizare de zi);
  • 75 cabinete
  • 8 săli de operație (cardiologie; chirurgie generală; ginecologie; pediatrie; ortopedie; oftalmologie);
  • 7 săli de naștere (1 sală pentru cezariană);
  • Secție neonatologie cu 30 de pătuțuri,
  • Secție obstetrică ginecologie – 45 de paturi,
  • laboratoare (imagistică medicală; anatomie patologică; endoscopie; analize de sânge; cateterizare cardiacă);
  • Compartiment Primire Urgențe;
  • Treapie intensive adulți cu 18 paturi, TI – neonatologie – 6 paturi.

2.3.2. Investiții în Centrul de Sănătate Sf. Nectarie

Centrul de Sănătate „Sfântul Nectarie” era puțin cunoscut în trecut, prin urmare avea puțini pacienți. Dar s-a schimbat mult în ultimii 3 ani. A beneficiat de investiții, a fost reorganizat, s-au tăiat din cheltuielile inutile, i-au fost adăugate specialități noi…

Iar pacienții au început să vină. Astfel, acest centru de sănătate al Primăriei Sectorului 6 și-a crescut veniturile din propria activitate. Dacă în 2020 s-au înregistrat 20.000 de vizite, în 2023 au fost mai mult decât dublu: aproape 45.000.

Pentru pensionarii cu venituri reduse avem proiectul SAFE, prin care beneficiază de investigații gratuite. Tot gratuit, persoanele vulnerabile își pot face investigații în noua secție de Radiologie, inaugurată în octombrie 2023. Aparatura a costat 1,25 milioane euro, bani obținuți din fonduri europene.

Cea mai mare investiție a fost în baza de tratament pentru recuperare de la Centrul Floare Roșie, unde se face fizioterapie, kinetoterapie și balneologie. Este prima bază de tratament balneo amenajată de o autoritate publică locală din România.

CE URMEAZĂ

Vom construi primul centru de recuperare neuromotorie de stat din Sectorul 6. Acesta va fi ridicat pe Aleea Danaide din Cartierul Brâncuși, lângă grădinița care se construiește de la zero.

Aici vor fi tratate gratuit persoanele cu dizabilități care au suferit traumatisme, intervenții chirurgicale, accidente vasculare cerebrale sau afecțiuni reumatismale. Centrul va dispune de Kinetoterapie, Fizioterapie, Masaj terapeutic, Terapie ocupațională și neurofeedback, Consiliere psihologică și socială. La exterior, va avea amenajată o grădină senzorială, cu rol în activitățile de recuperare și terapie.

Lucrările la noua construcție încep în 2024 și vor costa 5.776.876 de lei, din care 3.342.334 de lei sunt fonduri nerambursabile din PNRR.