4. Protecția mediului urban – un sector mult mai curat

Curățenia, reducerea poluării, trecerea la energie verde, toate acestea sunt alte forme de a avea grijă de sănătatea cetățenilor, dar și de a proteja, pe termen lung, locul acesta pe care îl numim „acasă”. Un al treilea motiv pentru care caut să protejăm mediul urban este un pic mai pragmatic: trebuie să ne aliniem normelor europene, pentru a nu lua amenzi! Iată ce am făcut până acum în acest sens și ce urmează!

4.1. Salubritate și sistemul integrat de management al deșeurilor

În domeniul salubrizării din Sectorul 6, până în 2021 nu au existat inițiative și nu s-au luat măsuri concrete pentru rezolvarea multiplelor probleme sau pentru adaptarea la normele internaționale de protecție a mediului. Încă din primul an de mandat, am lucrat la strategii care încep să-și producă efectele. Vorbim despre proiecte pe fonduri europene privind punctele de colectare separată a deșeurilor din proximitatea blocurilor, de construirea unei stații de sortare și de înființarea unei instituții subordonate care să se ocupe de salubrizarea din sector.

4.1.1. Puncte de precolectare pe patru fracții

Principala problemă în domeniul deșeurilor, la finalul anului 2020, era lipsa infrastructurii pentru colectarea separată de la populație. Mai exact, nu se poate face colectare separată în ghenele mici din blocuri, nici în tomberoanele exterioare, insalubre, inestetice și urât mirositoare.

Astfel, am aplicat și obținut finanțare nerambursabilă prin POIM pentru 886 de puncte de colectare separată a deșeurilor, pe patru fracții. 743 vor fi subterane și 143 supraterane. De asemenea, prin PNRR, construim alte 265 de ecoinsule digitale, supraterane, pe 5 fracții.

Încă din 2023 am început montarea punctelor de colectare pe patru fracții. Anul acesta continuăm lucrarea.

Este unul dintre cele mai grele proiecte de infrastructură asumat după Revoluție de către o primărie din București. Fără precolectare selectivă, este imposibil să deviem de la groapă deșeurile și să le reintroducem în circuitul economic.

Sectorul 6 va fi primul din București care va avea un sistem de precolectare pe 4 fracții.

4.1.2. Viitoarea stație de sortare a deșeurilor

Reciclabilele strânse de la punctele de colectare din sector vor ajunge într-o stație de sortare și compost. Ea va fi construită pe Bd. Timișoara 108B, chiar alături de Baza Logistică de Utilaje.

Acest loc va fi o adevărată pădure urbană de 4 hectare. Asta deoarece halele de sortare vor fi semiîngropate, pe acoperiș fiind zonă verde împădurită, cu trasee pietonale. Atât hala de sortare, cât și cea de compostare vor beneficia de filtre performante, astfel încât să eliminăm complet mirosul neplăcut creat de deșeuri. D

Ce am făcut: Până în prezent am făcut rost de teren, avem certificatul de urbanism, a fost realizat studiul de fezabilitate și a fost pregătit terenul. Totul pe bani europeni (circa un milion de lei, prin POIM).

Urmează: realizarea documentației pentru obținerea autorizației de construire. Estimăm să fie gata în 2025.

4.1.3. Înființarea Administrației Serviciului Public de Salubrizare Sector 6

Am înființat Administrația Serviciului Public de Salubrizare Sector 6, instituție care va gestiona partea de curățenie stradală și deszăpezire din sector.. Practic, a preluat de la operatorul privat contractat până acum curățenia stradală și deszăpezirea.

Astfel, vom avea propria flotă de utilaje. Pe un teren de 10.000 mp de pe Bd. Timișoara 108 C se amenajează în prezent o Bază Logistică de Utilaje (foto randare). A fost deja achiziționat numărul minim necesar de utilaje pentru curățenie (aspiratoare electrice stradale, măturătoare, autocamioane, autogunoiere termice – foto dreapta) și suntem în plin proces de recrutare a personalului.


4.2. Curățenie la bordură și pe trotuare

În octombrie 2022, Primăria Sectorului 6 a demarat un proiect pilot de curățenie generală pe Bd. Iuliu Maniu. Conform acestuia, în fiecare miercuri (între orele 10.00 și 14.00), pe ambele sensuri de circulație, e interzisă parcarea mașinilor, pentru a se putea aduna mizeria de la bordură și a spăla întreg bulevardul. Am strâns tone întregi de gunoaie (circa 3 tone lunar). Proiectul s-a dovedit a fi necesar, astfel că l-am extins, din iunie 2023, pe Str. Brașov. Și intenționăm să demarăm acțiunea pe toate arterele principale din Sectorul 6. Cu un efort minim din partea noastră, a tuturor (acela de a elibera strada de mașini), orașul va fi mai curat, iar noi mai sănătoși.

 


4.3. Eficiență energetică, trecerea la energie verde

Reducem consumul de energie, facem economie de bani, protejăm mediul. Suntem foarte atenți cu tot ce construim de la zero sau cu tot ce reabilităm.

Toate unitățile de învățământ reabilitate au devenit clădiri „verzi”, nZEB (cu un consum de energie aproape zero). Au:

  • panouri fotovoltaice (unele și solare), pompe de căldură,
  • sisteme de ventilare și climatizare cu recuperator de căldură,
  • termoizolare a fațadei și terasei, tâmplărie nouă,
  • sisteme inteligente de iluminat cu led.

Începând din 2022, și blocurile de locuințe au fost reabilitate cu respectarea normelor europene în vigoare. Au panouri solare, sisteme de climatizare și ventilare mecanică, instalații de iluminat eficiente energetic și sunt bine izolate termic, astfel încât să fie călduroase iarna și răcoroase vara.

Știți cu toții că, din 2023, am implementat la nivelul Sectorului 6 programul „Rabla local”, pentru a reduce numărul mașinilor vechi de pe domeniul public. Programul continuă.

CE URMEAZĂ

Amenajăm, în 28 de locații, 40 de stații de încărcare pentru mașini electrice, fiecare având câte două puncte de încărcare, cu finanțare de la Fondul de Mediu. Alte 30 de stații vor fi amenajate prin PNRR în proximitatea unităților de învățământ.