- 3. Mobilitate, infrastructură de transport și parcări
- 3.1. MARI PROIECTE: străzi noi, făcute de la zero
- 3.2. Regenerarea bulevardelor, a străzilor principale și secundare
- 3.3. Parcări publice de reședință
- 3.4 Siguranță în trafic și fluidizare
- 3.5. Transport alternativ: parcări de biciclete, rastele, piste
- 3.6. Transport și mobilitate mare
Fie că suntem șoferi, fie pietoni, bicicliști, vârstnici sau părinți cu cărucioare, cu toții ne dorim să circulăm civilizat atunci când ieșim din casă.
În paralel cu alte proiecte de investiții, am lucrat intens la capitolul DRUMURI – de la reabilitarea trotuarelor, aleilor și străduțelor dintre blocuri, până la drumuri construite de la zero.
Acestea din urmă sunt proiecte mari, inițiate încă din primul an de mandat, făcute cu bani din fonduri nerambursabile. Se află în diferite stadii: unele sunt finalizate, altele sunt în șantier, pentru altele încă mai avem de obținut avize. Toate vor fi duse la bun sfârșit și mereu vom începe altele, pe parcurs.
CE AM FĂCUT
- Intervențiile sistematice pe microzone au fost cele mai complexe lucrări rutiere realizate în Sectorul 6 de la Revoluție încoace.În 2021 am demarat un program masiv de refacere și modernizare a spațiilor dintre blocuri – alei, străzi, parcări, trotuare, spații verzi, sistematizări și reconfigurări, parcări de biciclete, și multe altele. Abordarea noastră pe aceste proiecte a fost una axată pe microzone – am departajat marile cartiere ale sectorului în arii delimitate de mari artere de circulație și am trecut la un program extrem de ambițios de refacere a întregii infrastructuri.
În acest mod am reușit să refacem complet infrastructura dintre blocuri pe 13 microzone din cele 30 ale sectorului, ajungând astfel la mai mult de două treimi dintre locuitorii Sectorului 6.
În primii trei ani, au fost reabilitați și modernizați aproape 200.000 mp de carosabil, printre care și primul tronson din Drumul Osiei, străzile Veteranilor, Dreptății, Dealul Țugulea, Str. Dealului și George Ranetti, străzile și aleile din mai multe microzone, unde nu se mai intervenise de 50 de ani (microzonele 4 și 21 au fost complet reabilitate).
Au fost trasate marcaje noi și s-au amplasat indicatoare rutiere, au fost amenajate locurile de parcare și piste de biciclete, s-a revizuit sistemul de preluare a apelor pluviale și refăcute gurile de scurgere.
170.000 mp de trotuare au fost reabilitați, printre care trotuarul nordic și sudic al Bd. Drumul Taberei.
În prezent, sunt în execuție 123.640 mp de suprafață carosabilă și 72.789 mp de trotuare, din microzonele 5,7,9,15 și pe porțiunea dintre Str. Brașov și Bd. General Paul Teodorescu. Toate acestea sunt gata în primăvară-vară. La fel și la al doilea tronson al Drumului Osiei. Drumul Valea Largă va fi gata cel târziu în septembrie 2024.
Grozăvești
S-a refăcut trotuarul de pe Str. Econom Cezărescu. Timp de 20 de ani, a fost ocupat de o terasă și de chioșcuri înălțate pe platforme de beton. Între timp, acestea au dispărut, au rămas platformele și trotuarul distrus. A fost reconstruit.
CE URMEAZĂ
- Urmează modernizări și reparații pe străzile Belșugului, Drumul Roții, Viscolului, Locotenent Colonel Constantin Marinescu, Intrarea Gheorghe Ursache, Bd. Uverturii, strada Liniei, între Lujerului și Valea Cascadelor.
- Continuăm cu resistematizarea și reabilitarea altor microzone și cartiere, ca obiectiv principal zona Giulești, Crângași și Grozăvești.
- O zonă extrem de importantă care va intra în lucru încă din acest an este Grozăvești, cu 13 străzi, care vor fi reabilitate și resistematizate. În această arie începem în această primăvară resistematizarea totală, cu scopul de a crea spații verzi și trotuare care să nu mai fie ocupate de către mașini și de a fluidiza circulația.
- De asemenea, vom reabilita și accesibiliza și aleile din zona de locuit Grozăvești – Splaiul Independenței, unde vom extinde și civiliza aleile de acces. Spre exemplu, zona Onix Residence – Str. Plevnei a fost construită în trecut fără acces pietonal și este relativ izolată de tot ceea ce este în jur. Planurile pentru această zonă sunt să reparăm ce a fost făcut prost în urmă cu mai mulți ani, să redăm accesul pietonal și să construim un parc.
- Tot pentru locuitorii din Grozăvești, avem în vedere ca până în anul 2026 să realizăm o trecere peste râul Dâmbovița, pentru a avea acces facil spre Grădina Botanică.
- În Militari, vor intra în reabilitare străzi precum Mărgelelor, Boja, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Văratec și Anul 1884.
- Vom lansa un amplu proiect de resistematizare pentru zona de case a cartierului Giulești. Vor fi reabilitate și străzile care asigură accesul spre zona Parcului Lacul Morii.
- Drumul Taberei. Intrăm pe Microzona 10 (Ghencea – 1 Mai – Str. Anghel Bursucani – Str. Brașov), unde vom reabilita tot ce înseamnă trotuare, carosabil, alei, parcări deteriorate.
- Microzona 13 (situată la granița Cartierelor Militari – Drumul Taberei: Lujerului – Bd. Timișoara – str. Liniei) vom reabilita întreaga infrastructură pietonală și auto.