Grozăvești

Ciprian CiucuDragi locuitori ai Cartierului Grozăvești,

Știu că până acum rezultatele muncii mele pentru Cartierul Grozăvești nu sunt încă vizibile. Știu că am o datorie pentru cartierul dumneavoastră și vă asigur că va fi tratat cu aceeași seriozitate și atenție ca toate celelalte zone din Sectorul 6. De aceea, dumneavoastră, celor din Grozăvești, și doar dumneavoastră vă scriu această scrisoare, cu privire la ce pregătesc, împreună cu echipa mea, pentru următorii doi ani, în cartier.

Cartierul Grozăvești nu este un cartier omogen, de aceea vă voi expune – de la general la particular – pe cele două zone majore constituite, ceea ce am început deja să pregătim. Cele două zone sunt Str. Economu Cezărescu și străzile adiacente, zona Onix Residence – Str. Plevnei.

Încep cu ceea ce cred că interesează pe toată lumea, Parcul Grozăvești. Cu toate că am fost dat în judecată în nume personal și am primit amenzi mari de la Inspectoratul de Stat pentru Construcții, nu am emis certificatul de urbanism care ar duce la dispariția a aproximativ jumătate din parc. Mai mult, am reușit, după multe insistențe și proceduri, să luăm 12.000 mp de la SRI, la care mai adăugăm încă 20.000 mp. Astfel, pe circa o treime din suprafața vechiului parc, vom amenaja un parc nou, cu toate funcțiunile necesare. Viitorul parc va avea peste 30.000 mp!

Str. Economu Cezărescu și străzile adiacente

Până acum, realizările noastre au fost modeste. Am reușit deschiderea – prin antamarea unor costuri de întreținere și de amenajare – a Campusului Universității Politehnice, eliberarea trotuarului ocupat ilegal pe Economu Cezărescu, reabilitarea trotuarului de la fostul Restaurant Shorley, amenajarea unui loc de joacă, singurul din Grozăvești, și extinderea aleii care iese din George Ranetti în Splaiul Independenței.

În această arie, începem în primăvară resistematizarea totală, cu scopul de a crea spații verzi, de a fluidiza circulația și a elibera trotuarele de mașini.

Accesul auto în zonă al celor din afara cartierului nu va mai fi permis. Aceștia sunt cei care supraaglomerează foarte mult zona.

Avem totul pregătit! Proiectul tehnic, autorizația de construire, astfel că lucrările vor demara în perioada imediat următoare.

Zona Onix Residence – Strada Plevnei

Această zonă nouă a fost construită în trecut fără acces pietonal și este relativ izolată de tot ceea ce este în jur. Planurile sunt să reparăm ce a fost făcut prost în urmă cu mai mulți ani:

  1. să redăm accesul pietonal și
  2. să construim un parc. Vorbim despre urbanism de reparație.

  1. Consiliul Local al Sectorului 6 a votat deja un proiect prin care cerem Consiliului General împuternicire să cumpărăm de la o asociație și de la RAAPPS două terenuri care sunt folosite acum ca drum de acces pentru aproximativ 1.500 de apartamente, construite în mandatele trecute. Odată cumpărate, vom putea amenaja străzile, veți avea iluminat public și trotuare. A fost o muncă de trei ani a Departamentului de Cadastru din Primăria Sectorului 6, multiple adrese între noi și Primăria Generală, finalizate cu acest acord al RAAPPS pentru vânzare-cumpărare. Au fost probleme ignorate de vechile administrații, pe care ne-am propus să le rezolvăm.
  2. Închiriem un spațiu verde de aproximativ 4.000 mp de la Electrocentrale București, chiar în proximitatea Secției 3 de Poliție, pentru a amenaja un parc, până la sfârșitul anului. Planul este să-l integrăm în “Linia Verde”, ce cuprinde Parcul Grozăvești, Grădina Botanică și aceste terenuri care au aparținut Institutului IPROCHIM. “Linia Verde” va fi integrată armonios cu viitoarele proiecte de revitalizare a Splaiului Dâmboviței. De asemenea, avem în vedere ca, până în anul 2026, să realizăm o trecere peste Râul Dâmbovița, pentru ca dumneavoastră să aveți acces facil în Grădina Botanică.

Cea mai mare problemă a Cartierului Grozăvești este accesul la educație al copiilor de vârstă preșcolară și școlară. Sunt conștient de această nevoie! Tocmai de aceea, am identificat un teren, pe strada Sergent Constantin Ghercu, pe care îl vom expropria și vom construi, pentru început, o grădiniță.

Scopul acestei scrisori este acela de a-mi asuma în scris cele de mai sus, deoarece sunt conștient că am o datorie față de Cartierul Grozăvești. Și mi-o voi îndeplini.